• 2013
  • Fact sheet
  • Swiss Academies of Arts and Sciences
  • Swiss Academy of Engineering Sciences
  • Forum for Genetic Research

Genetically modified crops and their importance for Swiss agriculture

Factsheet of the Swiss Academies of Arts and Sciences prepared by the Forum Genetic Research (SCNAT) and the platform Biotechnology and Bioinformatics (SATW)

Factsheet: Genetically modified crops and their importance for Swiss agriculture (2013)
Image: Akademien der Wissenschaften Schweiz
×
Factsheet: Genetically modified crops and their importance for Swiss agriculture (2013)
Factsheet: Genetically modified crops and their importance for Swiss agriculture (2013) (Image: Akademien der Wissenschaften Schweiz)

Swiss agriculture needs to increase production, while maintaining the same quality and at the same time reducing environmental impact. New agricultural methods and technologies are important for the attainment of these agricultural policy targets. The development and cultivation of genetically modified crops can contribute towards achieving these goals. The utilisation of such plants in research and food production is currently hampered by legal constraints.

Authors: Dr Franziska Oeschger Lavrovsky, Marcel Falk, Dr Lucienne Rey
Pages: 4

Tags

  • Topics
    • Climate (1044)
    • Climate change (890)
    • Science (421)
    • Energy (407)
    • Biodiversity (349)
    • show more
  • Organisations
    • ProClim (228)
    • FOEN (175)
    • OcCC - Advisory Body on Climate Change (124)
    • Swiss Academies of Arts and Sciences (115)
    • Future Earth (103)
    • show more
Publisher

Swiss Academies of Arts and Sciences

Publisher

Swiss Academy of Engineering Sciences

Publisher

Forum for Genetic Research

Contact

SCNAT
Forum for Genetic Research
House of academies
PO Box
3001 Bern
Switzerland


+41 31 306 93 34
E-mail

Order information

A printed version can be ordered via e-mail.

Languages

English, German, Italian, French

Teaser Image Green Genetic Engineering Portal

Green Genetic Engineering

Als “Grüne Gentechnik” bezeichnet man die Anwendung gentechnischer Verfahren in der Pflanzenzüchtung. Diese Methoden werden seit den 1980er Jahren angewandt und seit Mitte der 1990er Jahre werden gentechnisch veränderte Nutzpflanzen weltweit kommerziell angebaut. Die Anwendung dieser Technologie hat viele Fragen aufgeworfen: Wie sicher sind diese Pflanzen? Welche Vorteile könnten sie uns bringen? Wie sollen sie reguliert werden? Dieses Themenportal gibt einen Überblick über die wissenschaftlichen Erkenntnisse und offenen Fragen.