Green Genetic Engineering

Als “Grüne Gentechnik” bezeichnet man die Anwendung gentechnischer Verfahren in der Pflanzenzüchtung. Diese Methoden werden seit den 1980er Jahren angewandt und seit Mitte der 1990er Jahre werden gentechnisch veränderte Nutzpflanzen weltweit kommerziell angebaut. Die Anwendung dieser Technologie hat viele Fragen aufgeworfen: Wie sicher sind diese Pflanzen? Welche Vorteile könnten sie uns bringen? Wie sollen sie reguliert werden? Dieses Themenportal gibt einen Überblick über die wissenschaftlichen Erkenntnisse und offenen Fragen.


Eine Auswahl von Themen:

Die beliebte Apfelsorte „Gala“ soll mit Hilfe der Cisgenetik gegen Feuerbrand und Schorf resistent werden. Bild: H. Flannery

Disease resistant apples

Pflanzenschutzmittel einsparen dank Feuerbrand- und Schorf-resistenten Äpfeln
Agroinfiltration bei Tabak. Foto: Christoph Lüthi, Forum Genforschung

New breeding techniques

Neue Techniken ermöglichen präzisere Züchtung
Rund 90% des in den USA angepflanzten Mais ist gentechnisch verändert. GV- Lebensmitteln – wie beispielsweise Cornflakes – gehören deshalb in den USA zum Alltag. Foto: wikimedia commons.

Consumption

Import, Kennzeichnung und Kontrolle von gentechnisch veränderten Lebensmitteln in der Schweiz
agriculture field agrarian landscape

Coexistence

Nebeneinander von GV- und konventionellen Kulturen
Eine von Schädlingen befallen Baumwollpflanze. Bild: J. Romeis, Agroscope.

Resistance development

Die Entwicklung von Resistenzen in Schädlingen und Unkraut ist eine ständige Herausforderung im Pflanzenschutz
Freilandversuch mit GV-Weizen in Zürich-Reckenholz im Rahmen des NFP 59. Bild: B. Senger, Universität Zürich.

Field trials

Versuche im Feld sind unerlässlich für die Schweizer Pflanzenforschung

  • News

Biosensors for gut inflammation (Image: J. Tabor, Rice University)
  • 11.04.2017
  • Forum for Genetic Research
  • news

Synthetic biologists engineer inflammation-sensing gut bacteria

Synthetic biologists at Rice University have engineered gut bacteria capable of sensing colitis, an inflammation of the colon, in mice. The research points the way to new experiments for studying how gut bacteria and human hosts interact at a molecular level and could eventually lead to orally ingestible bacteria for monitoring gut health and disease.
Eine Exkursionsgruppe untersucht einen Bach
  • 05.04.2017
  • CHy
  • news

Persistently high pesticide levels found in small streams

Small watercourses are contaminated with large numbers of herbicides, fungicides and insecticides. A study commissioned by the Federal Office for the Environment shows that the legal requirements specified for water quality are not met in any of the five Swiss streams investigated. Indeed, thresholds for acute toxicity to aquatic organisms were also exceeded. Bioassays indicate that biological communities are adversely affected by mixtures of substances. Measures to improve water quality are currently being developed in the national “Action Plan on risk reduction and sustainable use of plant protection products”.
Agroinfiltration bei Tabak. Foto: Christoph Lüthi, Forum Genforschung
  • 03.04.2017
  • Forum for Genetic Research
  • news

"Sustainability" Special Issue: "Organic Farming and Gene Manipulation"

An "open access" issue of the journal "Sustainability" on genetic engineering in organic agriculture
  • 28.03.2017
  • Forum for Genetic Research
  • news

Preparing for Future Products of Biotechnology

What will the likely future products of biotechnology be over the next 5–10 years? What scientific capabilities, tools, and/or expertise may be needed by the regulatory agencies to ensure they make efficient and sound evaluations of the likely future products of biotechnology? A report by the US National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine.
Empa's artificial fruit sensor – here in the Braeburn version
  • 23.03.2017
  • Swiss Federal Laboratories for Materials Science and Technology
  • news

Travels with apples

On the long journey from the fruit plantation to the retailer's shelf, fruits can quickly perish. In particular, the refrigeration inside the cargo containers is not always guaranteed and existing methods for measuring the temperature are not sufficiently reliable. A sensor developed at Empa solves this problem. It looks like a piece of fruit and acts like a piece of fruit – but is actually a spy.
  • 06.03.2017
  • FOEN
  • news

Lockerung der Luftreinhalteverordnung

Neu dürfen Privatpersonen bestimmtes Restholz sowie unbehandeltes Holz aus Garten und Landwirtschaft in ihren eigenen Öfen verbrennen. Mit dieser Lockerung ermöglicht es der Bundesrat, dass zusätzliches Holz in kleinen Öfen von Privaten zu Heizzwecken genutzt werden kann.

About the portal

Dieses Themenportal wird vom Forum Genforschung der Akademie der Naturwissenschaften Schweiz herausgegeben.

  • Events
  • News
  • Publications

Factsheet «New plant breeding techniques for Swiss agriculture – significant potential, uncertain future»
  • 2016

Factsheet «New plant breeding techniques for Swiss agriculture – significant potential, uncertain future»

The genetic makeup of plants can be modified precisely by means of new breeding techniques. Typically, these changes could also occur naturally and, in the process, no genetic material that is unrelated to the species remains in the plant. The techniques significantly broaden the possibilities for plant breeding, thereby potentially helping to make Swiss agriculture more environmentally friendly, economically viable and ultimately more sustainable.1 As some varieties developed by using the new breeding techniques already exist and new ones are expected to follow shortly, it is imperative to determine whether or not plants engineered by means of these new techniques are subject to the Gene Technology Act. From a natural scientific point of view, there is no reason for a strict regulation of plants bred in this fashion.
Factsheet: Genetically modified crops and their importance for Swiss agriculture (2013)
  • 2013

Genetically modified crops and their importance for Swiss agriculture

Swiss agriculture needs to increase production, while maintaining the same quality and at the same time reducing environmental impact. New agricultural methods and technologies are important for the attainment of these agricultural policy targets. The development and cultivation of genetically modified crops can contribute towards achieving these goals. The utilisation of such plants in research and food production is currently hampered by legal constraints.
Report: Genetically modified crops and their importance for Swiss agriculture
  • 2013

Gentechnisch veränderte Nutzpflanzen und ihre Bedeutung für eine nachhaltige Landwirtschaft in der Schweiz

Gewisse gentechnisch veränderte Pflanzen (GV-Pflanzen) könnten für eine ertragreiche und umwelt- schonende Schweizer Landwirtschaft einen Beitrag leisten. Das zeigen dieAkademien derWissenschaften Schweiz im vorliegenden Bericht. Er schliesst an ein Forschungsprogramm des Nationalfonds (NFP 59) an, welches belegt, dass der Anbau von GV-Pflanzen mit keinen Umweltrisiken verbunden ist, die nicht auch für konventionell gezüchtete Pflanzen bestehen.