Shrinking glaciers
The melting of Switzerland’s glaciers has been observed for many years. Since the end of the Little Ice Age around 1850, the volume of glaciers in Switzerland has decreased by more than half. As temperatures increase, glaciers melt faster and precipitation falls more often as rain than as snow. When glaciers melt, the important “glacial reservoir” of the water balance changes.
At the moment, glaciers are not in equilibrium with the current climate conditions. Were the climate to remain as it is today, the glaciers would continue to shrink over the next several decades to half of their current volume. However, experts expect an increase in temperature of 3°C by the year 2085 (plus or minus one degree). This warming will have severe repercussions for Swiss glaciers: according to models, only 20 to 30% of the current glacier volume will remain by 2100. Most of the remaining glacier volume will be in the Rhone catchment area, thanks to the largest glacier in Switzerland, the Aletsch.

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Mitteilungen 2023
Weltberühmte Berner Klimaforschung im 19. Jahrhundert
Image: NGBMitteilungen 2023 – Inhaltsverzeichnis und Editorial
Wir sind noch weit von einer Dekarbonisierung, die diesen Namen auch wirklich verdient, entfernt. Vielleicht speichern wir in Zukunft das emittierte und wieder eingefangene CO2 in porösen Gesteinsschichten im Untergrund, z.B. unter dem Meeresgrund, wie es kürzlich Dänemark demonstriert hat. Letztendlich ist alles eine Frage des politischen Willens: Wenn dieser vorhanden ist, dann können Ziele erreicht werden, die kurz vorher noch als völlig unerreichbar eingeschätzt wurden. Beispiele sind: Die «Rettung» der CS, das Apollo-Projekt mit dem Ziel, Menschen auf dem Mond landen zu lassen, das Manhattan-Projekt und der Marshall-Plan.
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Hitze und Trockenheit im Sommer 2022: Neues Dossier des BAFU
2022 geht als das wärmste und sonnenreichste Jahr seit Messbeginn 1864 in die Geschichte ein. Mit immer noch weitreichenden Folgen für Mensch und Natur. Ein neues Dossier des BAFU ordnet ein.
Image: M. Bolliger